پیشینه تحقیق مبانی نظری فرهنگ سازمانی موضوع این نوشتار است. در ابتدا مبانی نظری در مورد فرهنگ سازمانی صحبت خواهد شد که به تعاریف، اهمیت و ضرورت، ابعاد و مدلها، تقسیم بندی و سطوح و کارکردهای فرهنگ سازمانی پرداخته می شود.بخش دوم پیشینه پژوهش فرهنگ سازمانی است که  پیشینه خارجی فرهنگ سازمانی و پیشینه داخلی فرهنگ سازمانی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

 

 

 

رابینز (2005) در مورد فرهنگ سازمانی بر روي ارزش‌ها، هنجارها و بایدها و نبایدها تأکیدکرده و فرهنگ سازمانی را نمایانگر ادراك مشترك اعضاي سازمان می‌داند که رفتار آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

 

 

 

 


اهميت شناخت فرهنگ سازماني 
ضرورت توجه به فرهنگ سازماني تا جايي است كه صاحب نظران بر اين نظر هستند كه اگر قرار است در سازمانی تغييرات مؤثر و پايدار بوجود آيد فرهنگ آن سازمان بايد دستخوش تغيير شود. بعبارت ديگر موفقيت و شكست سازمان ها را بايد در فرهنگ آن جستجو كرد. لذا مديران با اتكا به فرهنگ و بهره جستن از آن مي توانند خود را از بند راه حل هاي گذشته رها ساخته و راه حل هاي تازه اي براي سازمان و پيشرفت آن فراهم آورند (رابينز، 2005، ص214).

 

 

فرهنگ سازماني بر تمام جنبه هاي سازمان تأثیر مي گذارد؛ زیرا همانطور که مطالعات و تحقيقات نشان مي دهد، فرهنگ بر تدوين اهداف و استراتژي ها، رفتار فردي و عملكرد سازماني، انگيزش و رضايت شغلي، خلاقيت و نوآوري، نحوه تصميم گيري و ميزان مشاركت كاركنان در امور، ميزان فداكاري و تعهد، سخت كوشي و سطح اضطراب و مانند آن تأثیر مي گذارد، همچنين مطالعات نشان مي دهد كه سازمان هاي عالي و موفق داراي فرهنگ قوي و مؤثر بوده اند(شوقی و نظری،1391، ص98). بطور كلي در سازمان پديده اي به دور از نقش و اثر فرهنگ سازماني وجود ندارد و بويژه فرهنگ مديران بر تدوين اهداف، تعيين استراتژي ها و طراحي نظامات سازماني بسيار مؤثر است. 

 

 

بهمين دليل در مورد فرهنگ سازماني نقش و چگونگي تغيير و تحول آن، تحقيقات زيادي توسط محققين و دانشمند مديريت در جريان است. «برك» و «هودن اشتاين» در مورد اهميت فرهنگ سازماني بیان می دارد که، "در واقع هرگونه دگرگوني در سازمان بدون توجه به فرهنگ سازماني، مؤثر واقع نمي شود". هم چنين اگر مديران درصدد تغيير بهره وري و عملكرد سازمان باشند، بايد به عوامل متشكله فرهنگ سازماني و تغيير آنها توجه داشته باشند و در بسياري از كشورها و سازمان هاي موفق، مديران توجه لازم را به اين مهم دارند. بهر حال مطالعات زيادي در اين مورد نشان مي-دهد كه فرهنگ سازمانی مديران را موفق به شناسايي و دستيابي به اهداف سازماني مي كنند(ییلماز و ارگان ،2008،ص33).از نظر هریس و هارتمن (2000)، فرهنگ سازماني شامل يك سلسله قواعد منظم و دستورالعمل هاي كلي است كه قالب رفتاري اعضا را مي سازد، پذيرفتن آن نيز مي تواند فوايد چنداني داشته باشد، 

 

 

 


بطور نمونه: 
1. احساس شناخت واقعي را به اعضاء سازمان مي بخشد (هويت انساني). ؛

2. تعهد كسب اهداف فراتر از توان را تسهيل مي كند (تعهد گروهي). ؛

3. استحكام سيستم اجتماعي را بيشتر مي-نمايد (ثبات) ؛

4. شناخت اعضا را افزايش و رفتار آنها را شكل مي دهند(شوقی و نظری،1391، ص101).

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

مبانی نظری فرهنگ سازمانی

2-2. فرهنگ سازمانی    26
2-4-1. تعاریف و مفاهیم فرهنگ سازماني    27
2-4-2. اهميت شناخت فرهنگ سازماني    28
2-4-3. نحوه شكل گيري و تداوم فرهنگسازماني    30
2-4-4. مراحل ايجاد فرهنگ سازمان    31
2-4-5. سطوح فرهنگ سازمانی    31
2-4-6. نقش و كاركردهاي فرهنگ سازمان    32
2-4-8. ویژگی های فرهنگسازمانی    34
2-4-9. تقسيم بندي انواع فرهنگ سازماني    36
2-4-10. مدل ها و الگوهای فرهنگ سازمانی    37
2-4-10-2. ابعاد فرهنگ سازماني    41
2-4-11. فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی    42

پیشینه پژوهش فرهنگ سازمانی

پیشینه خارجی فرهنگ سازمانی

پیشینه داخلی فرهنگ سازمانی

2-3-3. مدل مفهومی تحقیق    


فهرست منابع